mar 01 2017

Wstępnie...


Komentarze: 0

Witam wszystkich! Nazywam się Bartek i jestem ogólnie degustatorem piw regionalnych.

 

W dzisiejszych czasach ostatnio dużo słyszy się o piwach rzemieślniczych, regionalnych o bardzo przeróżnych nazwach jak: India Pale Ale, Imperial Stout, Porter, Koźlak, Witbier itd. Przeciętny człowiek nie ma zwyczajnego pojęcia, co to jest, póki nie poinformują go znajomi, nie znajdzie wiadomości w Internecie, czy też sam tego nie spróbuje. Są to ogólnie piwa o innym smaku niż lokalnie spotykane najczęściej piwa z Kompani Piwowarskiej (przykładowe marki: Tyskie, Lech, Wojak), czy Grupa Żywiec (np. Tatra, Warka, Desperados).

 

Przez znudzenie współczesnych konsumentów do nazbyt popularnego piwa, browarnicy zaczęli inaczej podchodzić do piwa, wykorzystując różne kombinacje chmielów, ich ilość użyta podczas warzenia, owoców, kawy, karmelu i innych składników, które mogą odmienić smak piwa, uzyskując konkretny styl piwa. Również proces fermentacji klasyfikuje na styl górny (Ale), oraz dolny (Lager).

 

Style piwa pomagają na rozróżnienie między smakami, jak i samo ich pochodzenie. Najpopularniejsze z nich to: India Pale Ale, Stout, Koźlak (Bock), Porter.

 

American Pale Ale (APA) - typowo rześkie, dość gorzkawe (w zależności od ilości chmielu użytego w piwie) o mało intensywnym smaku z nutami chmielowymi i słodowymi. Bywają dość wodniste, a ich gama kolorów waha się od niemal przezroczystego do ciemnego brązu. Są mocno wysycone - często w efekcie dodatkowej karbonizacji. Od trunków typu American Adjunct Lager różnią się brakiem ryżu i płatków zbożowych w składzie.

 

Koźlak (Bock) - Mocne, gładkie piwo ciemne o krągłym profilu i nieco słodkawym smaku, w Polsce znane jako koźlak. Posiada jedynie znikomy smak i aromat chmielu oraz bursztynowy lub brązowy kolor.

 

Porter Bałtycki/Imperialny - Tradycyjnie mocne, często słodkie piwa dolnej fermentacji. Zazwyczaj są one klasyfikowane jako lager z definicji, ale istnieje wiele przykładów piw górnej fermentacji. Portery bałtyckie i imperialne są spokrewnione z imperialnymi stoutami, ale mają nieco mniej palony charakter. Styl ten był i jest w Polsce stosunkowo popularny.

 

Tak po krótce myślę, że to może zainteresować potencjalnych niedzielnych piwoszy do zdegustowania czegoś innego niż komercyjne, popularne piwo. Mam nadzieję, że was zachęciłem do spróbowania czegoś nowego. Trzymajcie się!

 

Żródło wspomagające: http://www.beerpubs.pl/i78,Style-piwa#I

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Drogi użytkowniku!

W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.

Pamiętaj, że dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień bez Twojej zgody. Zadbamy również o bezpieczeństwo Twoich danych. Wyrażoną zgodę możesz cofnąć w każdej chwili.

 Tak, zgadzam się na nadanie mi "cookie" i korzystanie z danych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu dopasowania treści do moich potrzeb. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

 Tak, zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu personalizowania wyświetlanych mi reklam i dostosowania do mnie prezentowanych treści marketingowych. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

Wyrażenie powyższych zgód jest dobrowolne i możesz je w dowolnym momencie wycofać poprzez opcję: "Twoje zgody", dostępnej w prawym, dolnym rogu strony lub poprzez usunięcie "cookies" w swojej przeglądarce dla powyżej strony, z tym, że wycofanie zgody nie będzie miało wpływu na zgodność z prawem przetwarzania na podstawie zgody, przed jej wycofaniem.