Archiwum marzec 2017


mar 01 2017 Wstępnie...
Komentarze: 0

Witam wszystkich! Nazywam się Bartek i jestem ogólnie degustatorem piw regionalnych.

 

W dzisiejszych czasach ostatnio dużo słyszy się o piwach rzemieślniczych, regionalnych o bardzo przeróżnych nazwach jak: India Pale Ale, Imperial Stout, Porter, Koźlak, Witbier itd. Przeciętny człowiek nie ma zwyczajnego pojęcia, co to jest, póki nie poinformują go znajomi, nie znajdzie wiadomości w Internecie, czy też sam tego nie spróbuje. Są to ogólnie piwa o innym smaku niż lokalnie spotykane najczęściej piwa z Kompani Piwowarskiej (przykładowe marki: Tyskie, Lech, Wojak), czy Grupa Żywiec (np. Tatra, Warka, Desperados).

 

Przez znudzenie współczesnych konsumentów do nazbyt popularnego piwa, browarnicy zaczęli inaczej podchodzić do piwa, wykorzystując różne kombinacje chmielów, ich ilość użyta podczas warzenia, owoców, kawy, karmelu i innych składników, które mogą odmienić smak piwa, uzyskując konkretny styl piwa. Również proces fermentacji klasyfikuje na styl górny (Ale), oraz dolny (Lager).

 

Style piwa pomagają na rozróżnienie między smakami, jak i samo ich pochodzenie. Najpopularniejsze z nich to: India Pale Ale, Stout, Koźlak (Bock), Porter.

 

American Pale Ale (APA) - typowo rześkie, dość gorzkawe (w zależności od ilości chmielu użytego w piwie) o mało intensywnym smaku z nutami chmielowymi i słodowymi. Bywają dość wodniste, a ich gama kolorów waha się od niemal przezroczystego do ciemnego brązu. Są mocno wysycone - często w efekcie dodatkowej karbonizacji. Od trunków typu American Adjunct Lager różnią się brakiem ryżu i płatków zbożowych w składzie.

 

Koźlak (Bock) - Mocne, gładkie piwo ciemne o krągłym profilu i nieco słodkawym smaku, w Polsce znane jako koźlak. Posiada jedynie znikomy smak i aromat chmielu oraz bursztynowy lub brązowy kolor.

 

Porter Bałtycki/Imperialny - Tradycyjnie mocne, często słodkie piwa dolnej fermentacji. Zazwyczaj są one klasyfikowane jako lager z definicji, ale istnieje wiele przykładów piw górnej fermentacji. Portery bałtyckie i imperialne są spokrewnione z imperialnymi stoutami, ale mają nieco mniej palony charakter. Styl ten był i jest w Polsce stosunkowo popularny.

 

Tak po krótce myślę, że to może zainteresować potencjalnych niedzielnych piwoszy do zdegustowania czegoś innego niż komercyjne, popularne piwo. Mam nadzieję, że was zachęciłem do spróbowania czegoś nowego. Trzymajcie się!

 

Żródło wspomagające: http://www.beerpubs.pl/i78,Style-piwa#I